Inovácie
PKS ako klaster
Klaster je vnímaný ako skupina súvisiacich hospodárskych subjektov a inštitúcií, ktoré sa nachádzajú vo vzájomnej blízkosti, a ktoré prejavili záujem o spoluprácu najmä prostredníctvom inovácií za účelom posilnenia konkurencieschopnosti a rastu v hospodárskej, environmentálnej a sociálnej oblasti. Klastre sú jedinečným nositeľom rozvoja inovácií – pri kvalitnej členskej základni dokážu priemyselné klastre v rámci svojej vnútornej organizačnej štruktúry realizovať kvalitný výskum a vývoj nových produktov, technológií a pracovných postupov, tie následne prostredníctvom inovácií prinášať na trh a zavádzať do výrobnej praxe. Klastre sú zároveň vynikajúcim nástrojom na prezentovanie týchto inovácií doma i v zahraničí a tiež na prenášanie získaných poznatkov a znalostí. Klastre sú združenia, ktoré sa správajú ako neziskové organizácie, nakoľko nemajú cieľ vytvárať zisk, avšak poskytujú odborné, koordinačné a logistické zázemie svojim členom a ich partnerom pre vzájomnú spoluprácu.
Úlohou klastrov je formovanie podmienok pre rozvoj klastrov, vypracovanie stratégií ich rozvoja, zabezpečenie podpory projektov, zameraných na zvýšenie konkurencieschopnosti účastníkov klastra, podpora rozvoja malých a stredných podnikov, rozvoj inovatívnej a technologickej politiky, politika rozvoja exportu tak účastníkov klastra, ako aj krajiny všeobecne a pod.
Stratégia klastra
Valné zhromaždenie Potravinárskej komory Slovenska schválilo 24. septembra 2020 dokument Stratégia klastra Potravinárska komora Slovenska.
Členstvo
Výhody účasti v klastri: Produktivita – podniky, účasťou v klastri, zvyšujú svoju produktivitu prostredníctvom: prístupu k špecializovaným zdrojom, kvalifikovanej pracovnej sile, čo pomáha znižovať ich prevádzkové náklady, preferenčného prístupu k špecializovaným, dôležitým informáciám, možnosti spoločne zdieľať náklady ale aj investície, prístup k finančným zdrojom, možnosť porovnania produktivity medzi jednotlivými členmi – benchmarking, marketing, formovanie pozitívneho imidžu klastra a zvýšenie reputácie jeho členov, organizácia finančne náročných marketingových podujatí, PR-kampaní, vytvorenie spoločnej web-stránky s charakteristikou všetkých členov v cudzom jazyku, vypracovanie reklamných materiálov, taktiež v niekoľkých cudzích jazykoch, zdieľanie nákladov na spoločné propagačné a PR-podujatia, možnosť účasti na medzinárodných výstavách a veľtrhoch, čo by pre jednotlivcov bolo z dôvodu ohraničených finančných zdrojov takmer nemožné.
Byť súčasťou klastra, teda umožňuje firmám pracovať efektívnejšie a získať tak vyššiu mieru konkurencieschopnosti vďaka ľahšiemu prístupu k informáciám, technológiám, kvalifikovanej pracovnej sile, či dodávateľom, pretože všetky spomenuté zdroje sú sústredené v tesnej blízkosti. Klastre poskytujú priestor pre vyššiu výkonnosť a teda podporujú vyššiu prosperitu celej skupiny v regióne. Práve kvôli tomu, že sú jednotliví účastníci jeden od druhého tak blízko, môžu profitovať z ekonomických vedľajších efektov, ktoré im umožňujú vytvoriť pre konečného zákazníka vyššiu hodnotu, než by to bolo možné pre izolovaný podnik. Hromada vzťahov vo vnútri klastra vytvára synergický efekt.
Výskumné témy pre potravinárstvo
Potravinárska komora Slovenska v rámci Výboru PKS pre vedu, výskum, inovácie a zamestnanosť zmapovala výskumné témy, ktorým sa venujú výskumné inštitúcie na Slovensku. Prinášame Vám preto prehľad týchto výskumných tém spolu s technologickým vybavením a príslušnými kontaktnými informáciami:
Názov témy | Popis | Technologické vybavenie | Inštitúcia/kontakty |
Determinácia účinku biologicky aktívnych látok v procese výroby vína na mikrobiálne a ovariálne bunky. | V roku 2018 boli realizované odbery hrozna z vinohradníckej oblasti Vrbové. Vzorky hrozna boli analyzované na mikrobiologické ukazovatele, senzorické ukazovatele. Ďalej sa vo vzorkách analyzovalo zastúpenie biologicky účinných látok, alergénov. Z dvoch odrôd hrozna bol vyrobený mušt, burčiak a konečný produkt víno, ktoré boli taktiež analyzované na mikrobiologické ukazovatele, zisťovala sa prítomnosť biologicky účinných látok a alergénov. |
MALDI TOF | prof. Ing. Miroslava Kačániová, PhD., KMi FBPmiroslava.kacaniova@gmail.com |
Hodnotenie zdravotných rizík vyplývajúcich z konzumácie jedlých lesných plodov z rôzne environmentálne zaťažených oblastí Slovenska. | Projekt sa realizuje v súlade s harmonogramom. Jednotlivé činnosti vyplývajúce s čiastkových cieľov projektu sú priebežne realizované. Terénne práce, ktorých cieľom je získavanie vzoriek rôzneho charakteru sú v progrese. Získané vzorky sú priebežne spracovávané a získané výsledky vyhodnocované. V rámci projektu sa riešia aj viaceré záverečné práce a pripravujú sa publikačné výstupy. | Kvapalinový chromatograf | prof. Ing. Ján Tomáš, CSc., KCH FBP |
Validácia vývoja funkčných potravín pomocou senzorickej analýzy a prístrojov umelej percepcie. | V priebehu roka bolo vykonané adekvátne množstvo analýz v domácom laboratóriu a partnerských organizáciách. Bolo testovaných niekoľko regresných modelov a v rámci projektu bola vydaná vedecká monografia a článok v CC periodiku. Projekt v rámci prideleného rozpočtu pokračuje podľa plánov. | Elektronický nos, elektronické oko, elektronický jazyk, | doc. Ing. Vladimír Vietoris, PhD., |
Nekonvenčné a minoritné plodiny využiteľné pre prípravu potravín nového typu dizajnovaných pre osobitné výživové účely | Riešenie projektu sa realizuje v súlade so stanoveným harmonogramom. Prebieha kontinuálna analýza nekonvečných a minoritných plodín. Získané výsledky sa vyhodnocujú a pripravujú sa publikačné výstupy. V rámci projektu sa riešia aj viaceré záverečné práce. Na realizácii projektu participuje aj Génová banka NPPC v Piešťanoch. | Kvapalinový chromatograf | prof. RNDr. Alena Vollmannová, PhD., KCH FBP |
Výskum vplyvu rôznych faktorov na obsah bioaktívnych látok a obsah simych zlúčenín v rode Allium a sladkých zemiakoch (Ipomoea batatas L.) | V súlade s harmonogramom projektu sa uskutočňujú odbery pôdnych vzoriek aj vzoriek záujmových plodín, ktoré sú po spracovaní priebežne analyzované a výsledky analýz následne vyhodnocované. V rámci projektu sa pripravujú publikačné výstupy a riešené sú viaceré bakalárske a diplomové práce. | Kvapalinový chromatograf | doc. Ing. Judita Bystrická, PhD., KCH FBP |
Identifikácia molekulárno-genetických markerov autenticity a vysledovateľnosti mäsa vybraných potravinových zvierat | V projekte sme vytvorili molekulárno-biologický systém pre vysledovateľnosť a autentifikáciu mäsa a mäsových výrobkov a ich náhrad založený na využití viacerých variant PCR metódy. Otestovali a aplikovali sme metodiky a postupy umožňujúce rýchlo a spoľahlivo identifikovať druh, druhové zloženie mäsových výrobkov a mäsových náhrad nielen v prirodzenom stave ale po rôznych stupňoch tepelného ošetrenia. Metodiky a postupy sme optimalizovali, kalibrovali a stanovili rozsahy ich spoľahlivosti. Získané výsledky majú vysokú praktickú využiteľnosť a cenný spoločenský a ekonomický prínos. | DNA sekvenátor | prof. Ing. Jozef Golian, Dr., KHBP FBP |
Aplikácia moderných biotechnologických metód za účelom zachovania genetických zdrojov rastlín | Realizovali sa analýzy zrna obilnín, pseudoobilnín, olejnín a strukovín z hľadiska základných ukazovateľov kvality zrna (obsah bielkovín, frakčná skladba bielkovín). Ďalej sa detegovali molekulárne markery technologickej kvality zrna na základe polymofizmu bielkovín pomocou SDS-PAGE a A-PAGE, pričom bola hodnotená genetická rôznorodosť analyzovaných genotypov. Modelované boli 2DE bielkovinové mapy pšenice, pohánky a ovsa, v ktorých sa detegovali antinutričné a alergénne bielkoviny. Následne boli výsledky potvrdené western blottingom. | DNA sekvenátor | prof. RNDr. Zdenka Gálová, CSc., KBB FBP |
Aspekty cytoprotektivity bioaktívnych látok v rôznych podmienkach | V súlade s plánovaným harmonogramom činností kolektív riešiteľov pokračoval v experimentálnych prácach nevyhnutných pre doplnenie a ukončenie prvej resp. druhej etapy projektu. V tejto fáze projektu sme sa zamerali na účinky environmentálnych kontaminantov in vivo a in vitro. Základný výskum ukázal toxicitu vybraných kontaminantov na celkový zdravotný stav a redox status sledovaných živočíchov. In vitro analýzy potvrdili vplyv endokrinných disruptorov na steroidogenézu, viabilitu a produkciu reaktívnych foriem kyslíka na bunkové kultúry. V rámci projektu bolo opublikovaných niekoľko príspevkov na domácich a zahraničných vedeckých konferenciách ako aj dve publikácie Scopus a 6 karentovaných publikácií. | Kvapalinový chromatograf | prof. MVDr. Peter Massányi, DrSc., KFŽ FBP |
Aplikácia molekulárno-biologických metód stanovenia autenticity a vysledovateľnosti pre bezpečnosť a duálnu kvalitu potravín | V prvom roku riešenia bolo na otestovanie navrhnutých niekoľko genetických markerov na identifikáciu mäsa hospodárskych zvierat, rýb, diviny a náhrad mäsa, ktoré budú následne vyhodnocované a bude vybraný najvhodnejší marker. Boli vytvorené štandardy pre analýzy a optimalizáciu metodík stanovenia čerstvosti mäsa a navrhnuté modely pre sledovanie duálnej kvality mäsových výrobkov. | DNA sekvenátor | prof. Ing. Jozef Golian, Dr., KHBP FBP |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Názov témy | Popis | Technologické vybavenie | Inštitúcia/kontakty |
základný a aplikovaný výskum a vývoj v oblasti chémie, mikrobiológie a biotechnológií potravín | – výskum vzniku, eliminácie a hodnotenia prítomnosti kontaminujúcich látok a mikroorganizmov v potravinách – rozvoj fyzikálno-chemických a molekulárno-biologických metód na hodnotenie bezpečnosti, autentičnosti, alergénnosti a kvality potravín – vývoj a implementácia efektívnych molekulárno-biologických metód a postupov na identifikáciu a eradikáciu nežiaducej mikroflóry v podmienkach výroby potravín – vývoj nových postupov a technológií zabraňujúcich kontaminácii potravín alebo umožňujúce elimináciu výskytu kontaminantov v potravinách – senzorické hodnotenie potravín – hodnotenie rizík vyplývajúcich z konzumácie potravín týkajúce sa cudzorodých látok a GMO – poradenstvo o výživovom zložení potravín, výpočet energetickej hodnoty potravín, modelovanie výživy – poradenstvo pre laickú verejnosť, pre výrobcov potravín, školské či zdravotnícke zariadenia – modelovanie a overovanie jednotlivých potravinárskych procesov v reálnych podmienkach v poloprevádzkovom merítku – vývoj technológií so zvýšený stupňom spracovania primárnych surovín – využitie regionálnych zdrojov surovín na výrobu funkčných potravín – technologické a produktové inovácie s využitím fermentačných, izolačných a purifikačných procesov – šetrné získavanie prírodných biologicky aktívnych látok (prírodné farbivá, arómy, antioxidanty, organické kyseliny či beta-glukán) a ich aplikácie v potravinárskom priemysle, ale aj vo farmakológii či kozmetike – optimalizácia materiálových, energetických a ekonomických bilancií – tvorba procesových kníh | – Kapilárna elektroforéza Agilent 7100 – Kvapalinový chromatograf UHPLC Agilent 1290 Infinity s trojitým quadrupólom a TOF spektrometrom MS/MS Agilent 6540 s autosamplerom a nástavcom DART – Zariadenie na meranie priepustnosti plynov Extrasolution multiperm O2, H2O, MRS Seitter GmbH – EPR spektrometer Bruker s prietočným rezonátorom – Zariadenie na meranie tepelnej histórie NETDAQ – GC/MS/MS systém, Agilent 7890A + 7000 A Triple Quadrupole MS – Kolorimeter Color i5 s príslušenstvom – UV/VIS/NIR spektrometer Shimadzu UV-3600 – AAS Spektrometer Perkin Elmer 4100 – Kvapalinový chromatograf s trojitým kvadrupólom a autosamplerom UHPLC Agilent 1260 a 1200 Infinity – GC pre olfaktometriu GC System Agilent Technologies 7890A – Analyzátor textúry s príslušenstvom Texturometer TA.XT Plus – Prístroj na meranie reologických vlastností surovín Mixolab Chopin – Nano HPLC zostava s detekciou na čipe Agilent 1260 Infinity – Laboratórna programovateľná pec na prípravu potravinových vzoriek Miwe Condo 2.0608 – Zariadenie na viacúčelovú analýzu makromolekúl v potravinách Roche NimbleGen MS 200 – Analytický systém pre biomakromolekuly BioRad BioPles Suspension Array – PCR cyklér ABI Veriti 96 – Elektroforéza v teplotnom gradiente TGGE Maxi System – Pulzná elektroforéza PFGE Bio-Rad CHEF Mapper XA System – Gélová elektroforéza v denaturačnom gradiente DGGE BioRad DCode – Súprava zariadení na horizontálnu elektroforézu BioRad Sub Cell GT System + BioRad Wide Mini-Sub Cell GT System – Kolónová gélová elektroforéza Qiaxcel – Chladená horizontálna elektroforéza Origins – Spektrometer pre identifikáciu mikroorganizmov Tensor 27/FTIR – Laserový analyzátor častíc Mastersizer 2000 – Analyzátor hybridizačný Tecan HS400 Pro – Senzorické laboratórium, Ecotest, s.r.o., SR zodpovedajúce požiadavkám STN ISO 8589 – Program hodnotenia rizika, BSP Group, a.s. – Mlynská stolica, Niesner, s.r.o. na mletie obilnín, pseudoobilnín i strukovín – Sitový triedič výmelku, Niesner, s.r.o., – Pneumatický dopravný systém, Niesner, s.r.o., – Silá na skladovanie citlivých práškových frakcií výmelku, Niesner, s.r.o., – Zariadenie pre primárne miešanie suchých práškových zmesí s garantovanou homogenitou na úrovni ppm – homogenizátor BOF OF 1 – Zariadenie pre mikronizáciu suchých cereálnych frakcií – mikromlecí mlyn MM 800 – Zariadenie na meranie veľkosti častíc získaných homogenizátov – Mastersizer MS 2000 EPA 5007 – Zariadenie na separáciu tuhých látok a kvapalín /získanie šťavy/, AEH spol. s r.o., – Extraktory na extrakciu tuhá látka – kvapalina 800 l, 2000 l, AEH spol. s r.o. – Rotačný vákuový filter na predfiltráciu extraktov a štiav pre membránové procesy, AEH spol. s r.o., – Zariadenie na predkoncentráciu extraktov a štiav na báze reverznej osmózy a nanofiltrácie, AEH spol. s r.o., – Vákuová koncentračná jednotka, AEH spol. s r.o., – Zariadenie na regeneráciu extrakčných činidiel rektifikáciou, AEH spol. s r.o., – Fluidná sušiareň, AEH spol. s r.o., – Univerzálna teplovzdušná sušiareň na byliny, výlisky zeleniny a ovocia, tuhé rafináty, AEH spol. s r.o., – Experimentálne zariadenie na sušenie za vákua a mikrovlnným ohrevom, AEH spol. s r.o., – Zariadenie na extrakciu do CO2 v prevedení pre potravinárske účely, AEH spol. s r.o., – Prietočný dezaktivátor enzýmov, AEH spol. s r.o., – Balenie do ochrannej atmosféry – roztoky a prášky, AEH spol. s r.o., – Systém pre aseptické balenie vzoriek a polotovarov Bag in box, AEH spol. s r.o., – Extraktor 2000 l, AEH spol. s r.o., – Zariadenie na fyzikálnu stabilizáciu oleja desorpciou vody a kyslíka, AEH spol. s r.o., – Farinograf, Shimadzu, – Amylograf, Shimadzu – Extenzograf, Shimadzu – Turbidimeter pre nefelometrické merania, Shimadzu | NPPC-Výskumný ústav potravinárskyIng. Martin Polovka, PhD., riaditeľ NPPC-VÚP, 02 502 37 036, martin.polovka@nppc.sk
|
ÚSTAV KRAJINNEJ EKOLÓGIE
Slovenskej akadémie vied, Štefánikova 3, P.O.Box 254,
814 99 Bratislava, Tel: 02/20920316, Fax: 02/5249 4508
E-mail: zita.izakovicova@savba.sk
Výskumné témy pre poľnohospodárstvo
1. Časovo – priestorové integrované modelovanie odozvy a adaptability ekosystémov na klimatické zmeny a extrémne prejavy počasia – Vypracovanie modelov na operatívne určenie priestoru a intenzity dopadov náhlych poveternostných a geodynamických situácií alebo iných katastrofických javov súvisiacich so zmenami klímy, a to najmä povodní, sucha, nadmerného odtoku, vodnej a veternej erózie, zosuvov a ich vplyvy na agroekosystémy, ako aj vypracovanie návrhov opatrení na adaptáciu a trvalo-udržateľné využívanie prírodných zdrojov, časovo – priestorové modelovanie odozvy a adaptability ekosystémov na klimatické zmeny a extrémne prejavy počasia s využitím DPZ a GIS.
2. Včasné celoplošné informácie o krajine, vegetácii, vodných ekosystémoch a zemskom povrchu (precízne poľnohospodárstvo) – tieto informácie významne determinujú kvalitu rozhodovacích procesov v oblasti krajinného plánovania, poľnohospodárstva, vodného hospodárstva alebo manažmentu rizík. Vývoj a aplikácia inovatívnych metodologických postupov prispieva k zefektívneniu procesu základného zberu dát o krajine pri rôznych povinných monitorovacích programoch, resp. tvorbe základných mapových diel. Môžeme poskytnúť pravidelnú tvorbu včasných celopriestorových informácií o poľnohospodárskej krajine, vegetácii a vodných ekosystémoch v rôznych aplikačných doménach na báze GIS a DPZ. Ťažiskovo sa sústreďujeme na:
· Aplikácia DPZ pre včasnú detekciu kľúčových parametrov zemského povrchu pre hydrologické modelovanie
· Aplikácia DPZ pre časovo – priestorové modelovanie kvality povrchových vôd
· Aplikácia DPZ pre včasnú klasifikáciu a hodnotenie stavu poľnohospodárskych plodín
· Aplikácia modelov šírenia sa chorôb, najmä viniča
3. Mapovanie a hodnotenie historických štruktúr poľnohospodárskej krajiny, vrátane ekosystémových služieb (ES), resp. úžitkov ekosystémov, ktoré tieto HŠPK poskytujú – výskum HŠPK predstavuje dlhodobý výskumný zámer ÚKE SAV. V ÚKE SAV bola vytvorená databáza HŠPK, ktorá bola poskytnutá MPaRV SR pre potreby tvorby a aplikácie agroenvironmentálnych schém. HŠPK tvoria slovenský ekvivalent pre európsky chránené územia historických štruktúr poľnohospodárskej krajiny (TAL). Môžeme poskytnúť sledovanie zmien, najmä ich úbytok, stav ohrozovania ako i návrh manažmentu pre ich zachovanie a ochranu. Podklady sú potrebné pre hodnotenie Programu rozvoja vidieka pre EÚ.
4. Zelená infraštruktúra – návrh a tvorba územných systémov ekologickej stability (zelenej infraštruktúry) ako podklad pre tvorbu pozemkových úprav, kde prvky zelenej infraštruktúry môžu tvoriť podklad pre vyčleňovanie spoločných zariadení v rámci pozemkových úprav. V ÚKE bola spracovaná metodika tvorby ÚSES.
Certifikát excelentnosti
Potravinárska komora Slovenska sa zapojila do ECEI hodnotenia klastra, ktorý organizuje European Secretariat for Cluster Analysis. Na základe skutočnosti, že PKS splnila kritériá stanovené v dokumente „Eligibility Criteria for Cluster Management Excellence“, bol PKS udelený broznový certifikát excelentnosti – Striving for Cluster Excellence. Platnosť certifikátu je do 31. októbra 2022.
Projekty
Potravinárska komora Slovenska má snahu v rámci podpory inovácií zapájať sa do národných programov a medzinárodných projektov. V rámci medzinárodných projektov sa uchádza o prostriedky na podporu potravinárskych výrobkov v tretích krajinách z projektu CHAFEA.
PKS je zároveň registrovaná na stránke ECCP – European Cluster Collaboration Platform, náš profil je dostupný na stránke: Food Chamber of Slovakia – European Cluster Collaboration Platform
Kontakt:
Potravinárska komora Slovenska
Einsteinova 3817/19, 851 01 Bratislava
+421 2 330 14 286
pks@pks.sk