Brusel, 20. február 2025: Vízia EÚ pre poľnohospodárstvo a potraviny, ktorá bola v stredu 19. februára predstavená Európskou komisiou, podľa európskej asociácie potravinárskeho a nápojového priemyslu FoodDrink Europe, ktorého členom je aj Potravinárska komora Slovenska, zaostáva tam, kde je to najdôležitejšie. Hoci vízia správne uznáva strategický a hospodársky význam potravín, ako aj poľnohospodárstva, naďalej sa v drvivej miere zameriava na poľnohospodárstvo a ponúka len málo konkrétnych opatrení na podporu 304 000 európskych podnikov v oblasti potravín a nápojov, ktoré sú základným prepojením medzi farmou a vidličkou spotrebiteľov. Napriek niekoľkým odkazom na podporu malých a stredných podnikov, vízia nespĺňa očakávania potravinárskeho a nápojového priemyslu ako celku.
Potravinársky a nápojový priemysel ako najväčšie výrobné odvetvie v Európe nakupuje 70 % všetkých poľnohospodárskych výrobkov EÚ a premieňa ich na bezpečné, vysokokvalitné a výživné výrobky. Potravinársky a nápojový priemysel má symbiotický vzťah s poľnohospodárstvom EÚ a čelí mnohým rovnakým výzvam, čo znamená, že aj jeho potreby by sa mali primerane riešiť.
Potravinársky a nápojový priemysel EÚ nie je len nákupcom surovín. Je hnacou silou vidieckych oblastí, garantom potravinovej bezpečnosti a udržateľných potravinových systémov a globálnym lídrom v oblasti kvality, inovácií a obchodu. Hoci vízia uznáva význam nášho priemyslu, chýbajú jej konkrétne opatrenia na jeho podporu, či už ide o uvoľnenie investícií, podporu inovácií alebo zníženie byrokracie. Európske odvetvie potravín a nápojov tak zostáva bez nástrojov, ktoré potrebuje na to, aby zostalo konkurencieschopné, odolné a udržateľné. Okrem iného neuznáva a nerieši samotné investície potrebné pre všetky formy udržateľného poľnohospodárstva na riešenie emisií celého dodávateľského reťazca a ambícií obehovosti. Neuznáva ani potrebu spravodlivosti pre všetkých aktérov vo vzťahoch v dodávateľskom reťazci, nielen pre poľnohospodárov a bez ohľadu na ich veľkosť.
Naopak, zdá sa, že niektoré časti vízie sa síce zameriavajú na odvetvie potravinárstva, avšak kladú očakávania na potravinárov bez toho, aby zodpovedali požiadavkám podpory inovácií a investícií. Spochybňovanie úlohy spracovania potravín, ktoré prispieva k cenovej dostupnosti, dlhovekosti, bezpečnosti a predchádzaniu plytvaniu potravinami, je len jedným z príkladov. Tento prístup „bič nad mrkvou“ môže ohroziť konkurencieschopnosť a transformáciu európskych výrobcov potravín a nápojov v čase, keď mnohé podniky už teraz čelia značným hospodárskym a regulačným tlakom. Zdá sa, že na pozitívny impulz minuloročného strategického dialógu o budúcnosti poľnohospodárstva EÚ, ktorý prijal inkluzívnejší prístup k potravinovým systémom a vyzval na uvoľnenie investícií v celom potravinovom hodnotovom reťazci, sa takmer zabudlo.
„Vízia správne hovorí o dôležitosti odvetvia potravín a nápojov, ale bez odvážneho a konkrétneho akčného plánu pre investície, inovácie a znižovanie regulačnej záťaže, sú to len slová na papieri. Keďže EÚ kladie dôraz na kritické odvetvia, očakávame, že tvorcovia politík urobia všetko, čo je v ich silách, aby podporili konkurencieschopnosť najväčšieho európskeho výrobného odvetvia, potravinárskeho a nápojového sektora, ako aj agropotravinárskeho reťazca ako celku,“ uvádza Dirk Jacobs, generálny riaditeľ FoodDrink Europe.
„Tešíme sa na naše prvé stretnutie s komisárom Hansenom, ako aj s ďalšími príslušnými komisármi, Radou a Európskym parlamentom, aby sme sa vrátili k diskusii o skutočnej podpore európskych výrobcov potravín a nápojov. V nadchádzajúcich mesiacoch budeme spolupracovať s našimi partnermi v Európskej rade pre poľnohospodárstvo a potraviny (EBAF), aby sme zabezpečili, že táto vízia bude prínosom pre celý potravinový reťazec,“ uzatvára Dirk Jacobs.