Bratislava 19. december 2024 – Potravinárska komora Slovenska vypísala v roku 2024 už siedmy ročník súťaže o Cenu Potravinárskej komory Slovenska. Potravinárske podniky mohli nahlasovať svoje inovované či reformulované výrobky celkovo do troch kategórií. PKS chce touto súťažou vyzdvihnúť potravinárske podniky, ktoré prinášajú na trh zaujímavé a niekedy aj netradičné inovácie a zároveň motivovať a ponúkať inšpiráciu pre ďalšie potravinárske podniky.
Potravinárska komora Slovenska organizuje už od roku 2018 súťaž o Cenu Potravinárskej komory Slovenska. Problematika inovácií a ich podpory na zvýšenie konkurencieschopnosti slovenských podnikov rezonuje v odborných diskusiách, rovnako aj potreba užšej spolupráce medzi výskumnými inštitúciami a potravinárskou praxou. Potravinárska komora Slovenska preto organizuje rôzne podujatia k podpore inovácií a je pre potravinárske podniky sprostredkovateľom dôležitých informácií. Súťaž bola aj v roku 2024 otvorená pre všetky potravinárske podniky na Slovensku, prihlášky bolo možné posielať v rámci troch kategórií.
„Napriek tomu, že Slovenská republika nepredstavuje veľký trh, aj na Slovensku môžeme nájsť podniky, mnohé z kategórie malých a stredných, ktoré prinášajú na trh zaujímavé inovácie, alebo sa značia vylepšovať zloženie existujúceho portfólia,“ hovorí Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska. „V mnohých prípadoch je práve inovácia, alebo snaha priblížiť sa špecifickým požiadavkám spotrebiteľa to, čo zároveň otvorí potravinárovi dvere na oveľa väčšie a zaujímavejšie trhy“, dodáva Jana Venhartová.
Komisia zložená z odborníkov v oblasti potravinárstva, z akademickej a vedeckej obce spomedzi prihlásených produktov vyberala tie, ktoré spĺňali náročné podmienky hodnotenia. Medzi kritériá hodnotenia patria spôsob spracovania potraviny s vysokou pridanou hodnotou, netradičná receptúra výrobku, neobvyklý spôsob spracovania vedúci k zlepšeniu úžitkových vlastností potraviny, obohatenie portfólia výrobkom s vylepšeným zložením z hľadiska cukru, tuku, či soli.
Výsledky 7. ročníka Ceny Potravinárskej komory Slovenska za rok 2024:
KATEGÓRIA: INOVATÍVNY VÝROBOK
1. miesto získala spoločnosť FAIRWAY club, s.r.o. s výrobkom Kačacia pena s Foie gras
Spoločnosť je remeselná konzerváreň zameraná na spracovanie kŕmnych pečienok kačíc a iných druhov hydiny. Všetky produkty sú ručne a tepelne spracovávané podľa originálnych francúzskych receptúr spôsobom, aby tieto delikatesy zachovali jemnosť a rafinovanosť.
Na 2. mieste sa v tejto kategórií umiestnila spoločnosť Zvolenská mliekareň s.r.o. so sadou výrobkov Zvolenský proteínový puding
Spoločnosť je dlhoročným výrobcom mliečnych výrobkov značky Zvolenský, predovšetkým smotanových jogurtov, dezertov a jogurtových nápojov. Spoločnosť bola založená v roku 1987 a zamestnáva okolo 100 ľudí.
3. miesto vo vyššie zmieňovanej kategórii obsadil výrobok Grahamová vianočkaaa od spoločnosti PENAM SLOVAKIA, a.s.
Spoločnosť vznikla v roku 2006 zlúčením viacerých pekárenských podnikov. V súčasnosti sa tak radí medzi najväčších pekárenských výrobcov na Slovensku a prevádzkuje 5 pekární a 3 mlyny.
V kategóriách Osobnosť potravinárstva a Trvalá udržateľnosť nebola za rok 2024 udelená žiadna cena.
Výhercovia si prevzali ocenenie na Valnom zhromaždení Potravinárskej komory Slovenska začiatkom decembra z rúk prezidenta Potravinárskej komory Slovenska Daniela Poturnaya a štátneho tajomníka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Vladimíra Vnuka.
Viac informácií o súťaži nájdete tu: www.cenapks.sk
——————————————————————————————————————————————
Potravinárska komora Slovenska je záujmovým združením právnických osôb, založeným potravinárskymi firmami pôsobiacimi na Slovensku s cieľom spolupracovať pri obhajovaní spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu na úrovni štátnych a mimovládnych inštitúcií.
Hlavným poslaním Potravinárskej komory Slovenska je podpora rozvoja legislatívy, konkurencieschopnosti priemyslu, ochrana spotrebiteľa a životného prostredia, kvalita a bezpečnosť výrobkov, trvale udržateľný rozvoj a v neposlednom rade tiež zdravý životný štýl. Najdôležitejšou prioritou, ku ktorej smerujú všetky naše aktivity, je ochrana spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu, a to nielen v Slovenskej republike, ale v rámci celej Európskej únie.
Kontakt: Jana Venhartová, riaditeľka, venhartova@pks.sk, +421 903 468 149