Potravinárska komora Slovenska ocenila najlepšie inovácie za rok 2024

Bratislava 19. december 2024 – Potravinárska komora Slovenska vypísala v roku 2024 už siedmy ročník súťaže o Cenu Potravinárskej komory Slovenska. Potravinárske podniky mohli nahlasovať svoje inovované či reformulované výrobky celkovo do troch kategórií. PKS chce touto súťažou vyzdvihnúť potravinárske podniky, ktoré prinášajú na trh zaujímavé a niekedy aj netradičné inovácie a zároveň motivovať a ponúkať inšpiráciu pre ďalšie potravinárske podniky.

Potravinárska komora Slovenska organizuje už od roku 2018 súťaž o Cenu Potravinárskej komory Slovenska. Problematika inovácií a ich podpory na zvýšenie konkurencieschopnosti slovenských podnikov rezonuje v odborných diskusiách, rovnako aj potreba užšej spolupráce medzi výskumnými inštitúciami a potravinárskou praxou. Potravinárska komora Slovenska preto organizuje rôzne podujatia k podpore inovácií a je pre potravinárske podniky sprostredkovateľom dôležitých informácií. Súťaž bola aj v roku 2024 otvorená pre všetky potravinárske podniky na Slovensku, prihlášky bolo možné posielať v rámci troch kategórií.

Napriek tomu, že Slovenská republika nepredstavuje veľký trh, aj na Slovensku môžeme nájsť podniky, mnohé z kategórie malých a stredných, ktoré prinášajú na trh zaujímavé inovácie, alebo sa značia vylepšovať zloženie existujúceho portfólia,“ hovorí Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska. V mnohých prípadoch je práve inovácia, alebo snaha priblížiť sa špecifickým požiadavkám spotrebiteľa to, čo zároveň otvorí potravinárovi dvere na oveľa väčšie a zaujímavejšie trhy“, dodáva Jana Venhartová.

Komisia zložená z odborníkov v oblasti potravinárstva, z akademickej a vedeckej obce spomedzi prihlásených produktov vyberala tie, ktoré spĺňali náročné podmienky hodnotenia. Medzi kritériá hodnotenia patria spôsob spracovania potraviny s vysokou pridanou hodnotou, netradičná receptúra výrobku, neobvyklý spôsob spracovania vedúci k zlepšeniu úžitkových vlastností potraviny, obohatenie portfólia výrobkom s vylepšeným zložením z hľadiska cukru, tuku, či soli.

Výsledky 7. ročníka Ceny Potravinárskej komory Slovenska za rok 2024:

KATEGÓRIA: INOVATÍVNY VÝROBOK

1. miesto získala spoločnosť FAIRWAY club, s.r.o. s výrobkom Kačacia pena s Foie gras

Spoločnosť je remeselná konzerváreň zameraná na spracovanie kŕmnych pečienok kačíc a iných druhov hydiny. Všetky produkty sú ručne a tepelne spracovávané podľa originálnych francúzskych receptúr spôsobom, aby tieto delikatesy zachovali jemnosť a rafinovanosť.

Na 2. mieste sa v tejto kategórií umiestnila spoločnosť Zvolenská mliekareň s.r.o. so sadou výrobkov Zvolenský proteínový puding

Spoločnosť je dlhoročným výrobcom mliečnych výrobkov značky Zvolenský, predovšetkým smotanových jogurtov, dezertov a jogurtových nápojov. Spoločnosť bola založená v roku 1987 a zamestnáva okolo 100 ľudí.

3. miesto vo vyššie zmieňovanej kategórii obsadil výrobok Grahamová vianočkaaa od spoločnosti PENAM SLOVAKIA, a.s.

Spoločnosť vznikla v roku 2006 zlúčením viacerých pekárenských podnikov. V súčasnosti sa tak radí medzi najväčších pekárenských výrobcov na Slovensku a prevádzkuje 5 pekární a 3 mlyny.

V kategóriách Osobnosť potravinárstva a Trvalá udržateľnosť nebola za rok 2024 udelená žiadna cena.

Výhercovia si prevzali ocenenie na Valnom zhromaždení Potravinárskej komory Slovenska začiatkom decembra z rúk prezidenta Potravinárskej komory Slovenska Daniela Poturnaya a štátneho tajomníka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Vladimíra Vnuka.

Viac informácií o súťaži nájdete tuwww.cenapks.sk

——————————————————————————————————————————————

Potravinárska komora Slovenska je záujmovým združením právnických osôb, založeným potravinárskymi firmami pôsobiacimi na Slovensku s cieľom spolupracovať pri obhajovaní spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu na úrovni štátnych a mimovládnych inštitúcií.

Hlavným poslaním Potravinárskej komory Slovenska je podpora rozvoja legislatívy, konkurencieschopnosti priemyslu, ochrana spotrebiteľa a životného prostredia, kvalita a bezpečnosť výrobkov, trvale udržateľný rozvoj a v neposlednom rade tiež zdravý životný štýl. Najdôležitejšou prioritou, ku ktorej smerujú všetky naše aktivity, je ochrana spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu, a to nielen v Slovenskej republike, ale v rámci celej Európskej únie.

Kontakt: Jana Venhartová, riaditeľka, venhartova@pks.sk, +421 903 468 149

Facebook
LinkedIn