Správna výživa a pohyb každý deň idú ruka v ruke so zdravím.
Zdravý tanier je jednoduchý nástroj, ktorý má pomôcť bežnému človeku správne sa rozhodnúť pri výbere jedál a inšpirovať k pohybovej aktivite každý deň. Správne stravovanie a zaradenie pravidelnej športovej aktivity ovplyvňujú naše telesné aj duševné zdravie, a prispievajú k spokojnému a naplnenému životu. Na webovom sídle zdravytanier.sk môžu návštevníci nájsť jednoduché rady týkajúce sa stravy aj pohybu, jedálničky i recepty. Dokonca si môžu otestovať úroveň svojej pohybovej aktivity.
Stravovanie Slovákov nie je vždy optimálne, čo sa prejavuje vysokým výskytom obezity, kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky. Tradičná slovenská kuchyňa je bohatá na tučné a kaloricky výdatné jedlá, ako sú vyprážané pokrmy, mastné mäso a sladké dezerty. Konzumácia veľkého množstva nasýtených tukov, cukrov a soli prispieva k zhoršeniu celkového zdravotného stavu obyvateľstva. Navyše, nedostatočný príjem ovocia, zeleniny a vlákniny vedie k nedostatku dôležitých vitamínov, minerálnych látok a rastlinnej vlákniny, čo môže mať negatívny vplyv na imunitný systém a tráviaci trakt. Preto je dôležité, aby sa Slováci zamerali na zdravšie stravovacie návyky, ktoré zahŕňajú vyváženú a pestrú stravu bohatú na rastlinné potraviny, celozrnné obilné výrobky a nízkotučné mliečne produkty.
Vladimír Vnuk, štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR víta túto aktivitu, ktorá prispieva k lepšej informovanosti spotrebiteľa. „Potraviny, ktoré sa u nás vyrábajú, chovajú a pestujú sú bezpečné, kvalitné a chutné. Tak, ako majú ľudia právo vedieť, odkiaľ pochádzajú potraviny, ktoré konzumujú, nepochybne privítajú aj informáciu o tom, že sú zdravé. Veríme, že z toho budú profitovať aj samotní potravinári, nakoľko ide o ich iniciatívu, ktorú plne podporujeme,“ vyjadril sa štátny tajomník V. Vnuk. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR má záštitu nad projektom Zdravý tanier.
Zdraviu prospešné stravovanie nie je nedosiahnuteľným ideálom a vôbec neznamená, že sa ľudia musia vzdať všetkých obľúbených jedál a potravín. Pri výbere jedál treba myslieť na základné a jednoduché pravidlá, hovorí doc. MUDr. Peter Minárik, PhD., MSc., MPH, odborník na výživu, ktorý spolupracoval na príprave Zdravého taniera.
„Zdravý jedálniček musí byť vyvážený a hlavne pestrý. Dominovať by v ňom mala rastlinná strava, ale netreba zabúdať ani na potraviny bohaté na bielkoviny, ktoré sa prirodzene nachádzajú v mäse, hydine, rybách, vajciach, mliečnych produktoch a strukovinách. S použitím nástroja Zdravý tanier si človek môže skontrolovať, ktoré potraviny z konkrétnych potravinových skupín nekonzumoval v danom dni dostatočne často alebo ich nepožíval v primeraných porciách. Vizuálna pomôcka Zdravý tanier pomôže konzumentom správne si vybrať,“ uvádza projekt doc. Minárik.
Potraviny sú vo vizuálnej pomôcke Zdravý tanier rozdelené do potravinových skupín, pričom súčasťou odporúčaní je aj počet a veľkosť porcií, ktoré má zdravý človek prijať každý deň: 5-7 porcií zeleniny a ovocia, v ideálnom pomere 3-5 v prospech zeleniny a 2 v prospech ovocia; 3-5 porcií pečiva, cestovín ostatných obilnín a zemiakov, s dôrazom na konzumáciu celozrnných obilných výrobkov; 3 porcie nízkotučných mliečnych výrobkov, prípadne rastlinných alternatív k mliečnym výrobkom a 2 porcie potravín bohatých na bielkoviny, a to najmä zo strukovín, chudého mäsa, hydiny, rýb – predovšetkým mastných rýb s vyšším obsahom esenciálnych mastných kyselín.
Rastlinné oleje, tuky, orechy a semienka treba takisto konzumovať, lebo sú dobrým zdrojom nenasýtených mastných kyselín, vrátane esenciálnych viacnenasýtených mastných kyselín. Ich porcie však majú byť striedme, lebo tuky, oleje a orechy sú zdrojom veľkého množstva energie. Dlhodobý nadmerný príjem tukov v strave môže podporovať nárast telesnej hmotnosti a rozvoj obezity. Ešte v menšom množstve by sme mali prijímať lákavé maškrty s vysokým obsahom cukru, tuku či soli.
„Zdravý tanier sa neusiluje ľudí obmedzovať. Práve naopak, chce im dať slobodu v rozhodovaní, keďže informácie, na základe ktorých by sa ľudia mohli racionálne a zdravo stravovať, sú častokrát ťažšie dostupné, málo komunikované, či nedostatočne zrozumiteľné pre všetky skupiny obyvateľstva. Keď viete, čo vaše telo potrebuje, a čo mu ktorá potravina dodá, stratí sa neistota. Rozhodovanie pred každým jedlom je tak razom ľahšie,“ vysvetľuje Jana Venhartová, riaditeľka PKS.
Projekt iniciovala Potravinárska komora Slovenska pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Slovenskej spoločnosti všeobecných praktických lekárov, Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, Slovenskej obezitologickej asociácie a Fakulty telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave. Viac na webovom sídle https://zdravytanier.sk/
