Bratislava 7. január 2022 – Potravinárska komora Slovenska (PKS) vyhlásila v roku 2021 už štvrtý ročník súťaže, ktorou oceňuje najlepšie inovácie, reformulácie potravín, ale aj projekty trvalej udržateľnosti. Potravinárske podniky sa uchádzali svojimi výrobkami o víťazstvo v celkovo šiestich kategóriách, a opäť ukázali, že svojim spotrebiteľom vedia ponúknuť zaujímavé inovatívne potraviny a že im ochrana životného prostredia nie je ľahostajná. Napriek obmedzeniam v súvislosti s ochorením COVID-19 mala odborná porota znovu ťažkú situáciu, aby z prihlásených výrobkov vybrala tie najlepšie. PKS okrem hodnotenia produktov udelila ocenenie aj Osobnosti potravinárstva.
„Sme veľmi radi, že napriek obmedzeniam, ktoré nám do životov prinieslo ochorenie COVID-19, nám bolo do súťaže doručených opäť veľké množstvo prihlášok zaujímavých inovácií v potravinách. Zároveň sa tešíme aj z prihlásených projektov zameraných na trvalú udržateľnosť, pretože ochrana životného prostredia nie je ľahostajná ani potravinárom,“ hovorí Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska. „Na slovenskom trhu máme kvalitné aj inovované potravinové výrobky, ktorými sa ich výrobcovia môžu právom pochváliť. V čase, keď čoraz viac spotrebiteľov vyhľadáva kvalitné potraviny, za ktorými je zároveň aj príbeh spojený s trvalou udržateľnosťou,“ dodáva Jana Venhartová.
Celkovo bolo do súťaže o Cenu Potravinárskej komory Slovenska za rok 2021 doručených 48 prihlášok. Komisia zložená z odborníkov v oblasti potravinárstva z akademickej a vedeckej obce spomedzi produktov vyberala tie, ktoré spĺňali všetky náročné podmienky hodnotenia. Medzi kritériá hodnotenia patria spôsob spracovania potraviny s vysokou pridanou hodnotou, netradičná receptúra výrobku, neobvyklý spôsob spracovania vedúci k zlepšeniu úžitkových vlastností potraviny, obohatenie portfólia výrobkom s vylepšeným zložením z hľadiska cukru, tuku, či soli.
„Výsledky súťaže za rok 2021 dokazujú, že aj tradičné potravinárske odvetvia, ako je mäsospracujúce, či pekárenské, sú schopné prinášať spotrebiteľom zaujímavé inovácie, ktoré mimoriadne zaujali aj odbornú porotu. Preto boli v kategórií najlepších inovácií za rok 2021 ohodnotené sady výrobkov, ktoré tieto potravinárske podniky priniesli na trh. Chceme týmto motivovať aj ostatných potravinárov, aby investovali do nových inovácií a dali nám o nich vedieť. Pevne veríme, že súťaž bude rovnako úspešná aj v nasledujúcich rokoch“, dodáva Jana Venhartová.
Výsledky 4. ročníka Ceny Potravinárskej komory Slovenska za rok 2021:
V kategórii Inovatívny výrobok bolo tento rok prihlásených najviac výrobkov, preto sa porota vyhodnotiť v nej až 3 miesta.
Cenu v kategórii Inovatívny výrobok, a zároveň 1. miesto získala spoločnosť Mäsovýroba u Ňaňa so sadou výrobkov Jahňacia paštéta. Mäsovýroba u Ňaňa bola zriadená ako rodinný podnik pre spracovanie vlastnej produkcie zvierat (HD, svine). Vyrába kompletný sortiment mäsových výrobkov a deleného mäsa z HD, oviec, kôz, jahniat, teliat a svíň.
Na 2. mieste sa v tejto kategórií umiestnila spoločnosť MINIT SLOVAKIA, spol. s.r.o. so sadou viaczrnných pekárenských výrobkov OSKAR. MINIT SLOVAKIA, spol. s.r.o. je rodinná slovenská firma, ktorá sa za dve generácie vypracovala na najväčšieho výrobcu a predajcu mrazených pekárenských výrobkov na Slovensku a vlastní jeden z najmodernejších výrobných závodov v strednej Európe.
No a 3. miesto vo vyššie zmieňovanej kategórii obsadila sada výrobkov VEGAN PROTEIN od spoločnosti TEKMAR SLOVENSKO, s.r.o.. Spoločnosť TEKMAR SLOVENSKO je rodinná firma, ktorá vznikla v roku 1996. Vďaka modernej technológii a poznatkom R&D oddelenia, má spoločnosť na trhu niekoľko funkčných tyčiniek, orechových snackov, jogurtových muesli tyčiniek, proteinových snackov, sypaných muesli ale aj noviniek ako imubar či vegan protein.
Kategóriu Reformulácia roka vyhrala spoločnosť Nestlé Slovensko s.r.o. so svojim výrobkom Zora Sójové rezy. Nestlé je najväčšia potravinárska spoločnosť lokálne aj celosvetovo, ktorá v Slovenskej republike zamestnáva cca 800 zamestnancov. V závode v Prievidzi vyrába kulinárske výrobky, ktoré exportuje do mnohých iných krajín. Na slovenskom trhu má viac ako 60 značiek lokálnych aj importovaných.
V kategórii Inovácia v rámci predpripravených a hotových jedál zvíťazila spoločnosť Krava & Company s.r.o. s produktom Teľacie baby buú. Krava&Company s.r.o. bola založená ako rodinná firma. Od roku 2013 vytvára kvalitné zázemie na produkciu mäsa. Ich víziou je od úplného začiatku robiť poctivé produkty bez geneticky modifikovaných organizmov (GMO), s dôrazom na kvalitu a dostupnosť.
V kategórií Trvalá udržateľnosť dominovala spoločnosť Plzeňský Prazdroj Slovensko, a.s., ktorá získala prvé miesto za projekt Cesta k plnej cirkularite obalov (Do roku 2030 chceme mať všetky naše obaly plne cirkulárne – vratné alebo recyklovateľné a minimálne z polovice vyrobené z recyklátu).
Plzeňský Prazdroj Slovensko, a.s. je poprednou pivovarníckou spoločnosťou na Slovensku a jedným z najmodernejších pivovarov v strednej Európe. Už viac ako 50 rokov zohráva významnú úlohu pri formovaní spoločenského prostredia aj slovenského hospodárstva.
Štvrtý ročník súťaže o Cenu Potravinárskej komory Slovenska sme uzatvorili udelením ocenenia v kategórii Osobnosť potravinárstva, ktoré v roku 2021 získal prof. Ing. Jozef Golian, Dr., vedúci Katedry hygieny a bezpečnosti potravín Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre v rokoch 2003-2021, predseda Slovenskej spoločnosti pre poľnohospodárske, lesnícke, potravinárske a veterinárske vedy pri SAV a podpredseda Slovenskej akadémie pôdohospodárskych vied. Pán Golian získal ocenenie za jeho celoživotný prínos k rozvoju potravinárstva na Slovensku, najmä v oblasti vzdelávania na akademickej pôde, ale aj v oblasti rôznorodých vzdelávacích a publikačných aktivít vedúcich k zvyšovaniu povedomia vo sfére technológie potravín.
Viac informácií o súťaži nájdete tu: www.cenapks.sk